MER OM MARIE-ANNE

Jag föddes i slutet av krigsåren på Landskrona lasarett,
det fanns inget BB på den tiden.
Min mor skrev i "Lillans bok" att min läkare hette Dr Tropé
och att barnmorskan hette Gerd Hammar.

Här poserar mor och far med mig i barnvagnen.
Under krigsåren var allt ransonerat och jag har kvar några av de ransoneringskort som ställdes ut på mig.

 

Far gjorde sin militärtjänstgöring i Jönköping och förflyttades sedan till Skellefteå. Här är han hemma på permission och vi besöker farfars koloni, Nissebo, ute på Exan. Under krigsåren var det vanligt att man hade en liten kolonilott där man odlade sin potatis, jordgubbar, olika grönsaker och blommor eftersom all mat var ransonerad i butikerna. Ibland hade man höns, kaniner eller till och med en gris för att dryga ut hushållspengarna och spara på ransoneringskorten.
     
Flera av söndagspromenaderna gick till Exan (exercisfältet). Tittar man riktigt noga ser man hur jag tittar fram bakom far på bilden till höger.

 

 

Ibland blev det långa cykelturer, som här till Rya kvarn.

Till höger ses kvarnen som den ser ut idag.

 

 

Mor och jag. Far och jag vid Strandpaviljongen. Bad i zinkbalja.

Sedan bodde vi några år i Tullstorp utanför Landskrona.

Här är några bilder därifrån.

Far och jag planterar. Samling vid pumpen! Kusin Birthe pumpar och min kompis Laila läskar sig. Jag dricker och Laila tittar på. Jag leker med min dockvagn.
 

SKOLDAGS PÅ SEMINARIESKOLANS ÖVNINGSSKOLA
 I LANDSKRONA

1951, samma år som jag fyllde 7 år var det dags att börja småskolan.
Mor och far valde Seminariets Övningsskola. Här fick man göra ett test för att få börja, ett slags inträdesprov. Så var det för att de så kallade seminaristerna (numera kallas de lärarstudenter) inte skulle få för svåra barn att träna sig på. Jag minns faktiskt än idag lite från denna spännande testdag fast jag var inte det minsta nervös eller orolig, hade nog inte riktigt klart för mig vad det innebar. Men jag klarade visst testet för jag fick kallelse att börja ettan i augusti 1951.


På bilden syns fr. v. mina klasskamrater Göran Fick, Jan Tunemalm, fröken Hedvig Blomquist, Jesper Svenbro och Bertil Karlsson.

Här gick det nästan uteslutande s.k.  "bättre mans barn", där föräldrarna var läkare, tandläkare, lärare och liknande och så ett litet fåtal vanliga ungar som jag från arbetarhem. Året innan hade man faktiskt slopat terminsavgiften, från och med nu var det gratis att gå där annars hade förmodligen inte mina föräldrar satt mig och sedermera min bror Hasse i den skolan.
Det var nog en bra skola i och med att den hade hand om lärarutbildning och jag trivdes bra där. Och så hade man "barnbespisning" redan på den tiden. Alla som hade långt till skolan eller om ens föräldrar förvärvsarbetade och inte kunde ordna med lunch fick äta på skolan och det gjorde de flesta vad jag minns. Maten var god men tanterna i bespisningen var  mycket stränga och lärarna vaktade så att man åt upp varenda smula och snällt drack upp den dagen innan kokta mjölken med tjockt skinn på. Och så naturligtvis fick man inte prata, då kunde man få en lusing eller bli utkörd av den stränge magister A-nius eller fröken Svensson. På denna skola gick man i fyra år.

BETYG REDAN FRÅN ETTAN

    

Idag (2010)  diskuterar politikerna huruvida eleverna ska ha betyg från sjunde klass eller åttonde klass och om de ska ha skriftliga omdömen redan på lågstadiet eller ej. På min tid fick vi riktiga betyg redan från vårterminen i ettan. Det var de gamla bokstavbetygen där A var berömligt och C var underkänt och så fanns det graderingar däremellan, a, AB, Ba, B och BC och de kunde dessutom pyntas eller förminskas med + eller -.
I fyran gällde att få så bra betyg som möjligt för då skulle man söka in på läroverket och det var bara de allra bästa i varje klass som kom in där.
Jag klarade inte det trots 9 AB och ett a, (stora A i ordning och uppförande fick nästan alltid automatiskt), konkurrensen var ju mycket stor, så jag fick nöja mig med Landskrona Kommunala Flickskola, snäppet under. Men vad jag minns så var jag inte ledsen för det och jag trivdes bra där också.

 

Home   Marie-Anne     Marie-Annes släktträd     Släktbilder Marie-Annes sida     Carl Olssons släktträd  

Kennerth  Kennerths släktträd      Släktbilder Kennerths sida      Karl-Gustav Johannesson släktträd

Familjen  Familjealbum  USA Family

Billeberga     Div. foton    Skåne     Landskrona    Trädgård      Resor     Fotografering  Porslinsmålning  Keramik  Korttillverkning

Gästbok    Kontakt   Länkar  

Mina bloggar:    Pensionär, jag??      Pyssel & Pynt 

Familjen Olsson/Oltner på Facebook

Webmaster

Sidan skapad 20060808

Uppdaterad 20130501