Indien

Indien-bloggen

Se alla bilderna

Vi, min man och jag, vann en resa till Indien genom en tävling i KvP våren 2008.
Här är min blogg om förberedelserna från den dag vi fick beskedet att vi vunnit till utvärderingen av resan

 

Beskedet  8 mars

Vi satt i bilkö för att köra ombord på Scandlines "Kronprins Fredrik" för att åka från Rostock till danska Gedser när plötsligt min mobiltelefon ringde.

Vi hade tillbringat ett par dagar i Rostock, bland annat för att se Frühlingsfest der Volksmusik med Florian Silbereisen på Stadthalle i Rostock och var nu på hemväg. Nu är jag inte en sådan där väldigt aktiv användare av min mobiltelefon. Jag är mer en e-postare, kollar mejlen många gånger om dagen.
När mobilens klassiska telefonsignal plötsligt avbröt den tyska schlagermusiken i bilradion hade jag tur för jag hade faktiskt väskan i knäet och fick för en gångs skull snabbt tag den innan signalerna slutade.

- Tror du på tomten? Detta är Ulf Johansson på KvP. Jag ska inte hålla dig på halster länge. Du och din man har vunnit en resa till Inden!

När jag efter en stund hade hämtat mig från den första chocken kände jag mig alldeles knäsvag.
Vunnit en resa till Indien!?!

Rundtur till New Dehli, Jaipur och Agra med Taj Mahal!

Så osannolikt! Kom inte ens ihåg vilket resebolag som anordnat tävlingen tillsammans med KvP! Det var något nytt, nåt som började med S ---mm ????

Ulf sa att de skulle komma hem till oss i Billeberga och ta några bilder dagen därpå.
- Detta är inget skämt, det är på riktigt! avslutade han sitt samtal med.

Vi avvaktar lördagen och ser vad som händer!

 

Besök av journalist och fotograf 9 mars

Jodå, vid middagstid på lördagen kom Lars K. från KvP med fotograf till oss. Det blev intervju och många foton tagna utanför vårt hus. Eftersom vårsolen sken och himlen var alldeles blå och talgoxarna sjöng för full hals var det synd att plåta inomhus.
Vi undrade om reportaget skulle komma i tidningen redan på söndagen.

- Ja om det inte händer något stort så räknar vi med att det får plats. Fast jag har mina tvivel, det finns nog inte plats ändå. Carola har ju åkt ur Melodifestivalen så det blir nog många sidor om det.     Vi får vänta och se!

 

Artikeln i KvP 10 mars

Visst, artikeln var med idag!! Mittsidan med stor bild. Bra text, hemsk bild. Det hade nog varit bättre att vara inomhus för vårsolen var stark och avslöjande. Men vadå, resan är vår, nu är det officiellt!

HURRA!!

Här är det vinnande bidraget:
En reslysten "gubbe" från Billeberga
ville ta frun på tur med Öresundsfärja.
Men hon sa: Längre bort jag resa vill
och reskassan ska nog räcka till
om vi bara vinsten från KvP lyckas bärga!

 

Kontakt med Simmy Travels  25 mars

Idag fick vi mejl från researrangören Simmy Travels som ska fixa resan till oss.  Allt blev ju fördröjt tack vare påskhelgen och återigen tänkte man för sig själv att "Tänk om det inte blir av!" Vi såg ju på Sverker Olofssons program PLUS hur besvärligt det var att få sitt visum från Indiska ambassaden, upp till 25 dagar, så vi kände en viss press.

I morgon ska vi gå och plåta oss i en fotoautomat. Bilderna kan ju absolut inte bli sämre än de vi har i våra nya metriska pass! Det var till och med så att passpolisen i Los Angeles skojade om bilderna när vi var där i julas. Pinsamt. Men hur ska det kunna bli fina bilder? Ta av glasögonen som jag alltid bär, titta rakt in i en svart blank glasruta. Stå stilla, stilla i evighet och glo rakt in i ingenting. Resultatet blev fruktansvärt. Ett foto av en blondin med stirrande vilsen blick, hon är inte ett dugg lik mig, ska nu finnas i mitt pass ytterligare några år framåt.

Visum till Indien kostar 440 kr per styck och det ska betalas i förväg. Kvittot ska bifogas ansökningshandlingarna och passet ska också skickas in. Ansökningsformulär fylls i direkt på ambassadens hemsida : http://www.indianembassy.se/
Jättebra sida om allt man behöver veta innan Indienresan. Bland annat förklaringar till hur man fyller i visumansökningar korrekt: http://www.indien.nu/fakta-tips/

Sedan skriver man ut och skickar iväg och väntar... och väntar...

 

 

Guideböcker om Indien 30 mars

När vi åkte till Goa köpte vi en liten Berlitz-guidebok. Den är riktigt bra fast den fanns endast på engelska. I och för sig är det inget problem men det är ju trots allt bekvämare att ha en på svenska. Lite lat är man förstås.
Nu ville vi satsa på en svensk guidebok och köpte genom www.adlibris.se "INDIEN", personlig guide av Per J. Andersson, en Vagabondbok. 141 kr inkl. porto. Mycket information men märkligt nog inte ett ord om Agra och Taj Mahal!!!

    

 

Våra Visa klara!! 1 april

Nej detta är inget aprilskämt! Idag fick vi våra visa med posten! Vi skickade våra ansökningar i rekommenderat brev den 26 mars och idag, första april kunde vi hämta dem på posten.

O-T-R-O-L-I-G-T snabbt och vi blev glatt överraskade efter alla hemska historier om inställda Indienresor pga att visum blivit försenade. Tack så mycket Indiska Ambassaden!
Jag sa ju att vi skulle gå till fotoautomaten och plåta oss men när vi kom till stan var naturligtvis fotoautomaten sabbad så det fick bli Foto-Qvicken i Lödde. Dyrare så klart men vi fick var sina 6 bilder för totalt 338 kr och bilderna blev mycket bättre än polisens passbilder i svartvitt! Men, som dom sa lite syrligt där:
-  Vi sysslar inte med skönhetsoperationer här!

Temperaturen i Delhi är just nu runt 30 - 35 grader! Tror inte vi behöver packa ner någon varm tröja till svala kvällar!

Men än är det lite tidigt att börja packa...

 

 Bokat och klart! 8 april 2008

Vi har fått våra bokningsuppgifter och det är alltid lika spännande att kolla upp flygbolag, flighter, restider och så vidare. Vår Travel agent heter Simmy Travels www.simmytravels.se och de erbjuder flera olika paketresor till Indien men även till andra länder tex Bali och Thailand.

Vi åker från Köpenhamn med Brussels Airlines www.brusselsairlines.se  på förmiddagen och landar i Bryssel drygt 90 minuter senare.

Där byter vi plan och åker vidare med Jet Airways, en ny bekantskap för oss, till Delhi. Vi landar där mitt i natten och åker direkt till vårt hotell, Hotel Florence Inn http://www.nivalink.com/florenceinn/index.html

Jet Airways säger sig ha "... one of the youngest fleet in the world. " www.jetairways.com Det låter bra. Här kan man boka in och skaffa sitt boarding card direkt från hemsidan 48 timmar innan flighten och det ska vi naturligtvis göra. Det är superbra att ha allt sådant klart när man kommer till flygplatsen, bara segla förbi hela lååååånga incheckningskön och komma in i avgångshallen och bara känna att "...nu äntligen är vi på väg..."

 

Det närmar sig!  23 april 2008

Nu börjar det verkligen närma sig och resfebern ger sig så smått till känna. Än är vi inte blasé trots många tidigare resor ut i världen! Den dagen man saknar spänningen och nyfikenheten inför en resa är det dags att, ja, stanna hemma.

En större resväska står uppställd på golvet i gästrummet och eftersom vi ska göra en rundresa tänker vi att vi ska resa lätt. Det har vi sagt många gånger tidigare men trots det har vi alltid tagit med oss alldeles för mycket, BARA för SÄKERHETS SKULL! Om ifall man skulle behöva... Vi ska dela på denna enda väska men vi ska även ha handbagage med ombord. Ni vet med det viktigaste, pengar, pass och resehandlingar, mediciner, hygienartiklar osv. Sådant ska man alltid ha i handbagaget för det är inte helt ovanligt att resväskorna försvinner eller blir försenade och då står man där. Jag funderar även på om jag ska ta med min lap top, har inte bestämt mig ännu. Det sägs att det är gott om Internetcaféer där så varför släpa med en egen dator då? Fast det är ju bekvämt och slippa gå till Internetcaféer när man väl bokat in sig för dagen för det blir mycket intensivt det hela, det har vi ju räknat ut när vi fick se programmet. Men mer om det senare.

Naturligtvis kollar vi hur vädret är i Delhi. Sista dagarna har det faktiskt varit 40 C!!! Då behöver vi alltså inte packa ner en varm tröja för svala kvällar i alla fall!  Fast det visste vi redan. Men att det skulle vara sååå varmt. Men bilen som vi ska åka runt i ska ha AC är det sagt. Tur!

Min packning består av två par svala bomullsbyxor, typ "high water", några linnen, ett par bomullsskjortor och en sarong i bomull. Sarongen har jag alltid i handbagaget men det ska jag berätta mer om en annan dag. Sedan ska jag ha ett par öppna lätta sandaler och ett par sköna gympaskor som är perfekta att gå långa promenader i, en keps och möjligtvis ett blommigt paraply! Nej, jag tror inte att det blir skyfall men efter en mycket het Baliresa för ett antal år sedan insåg jag paraplyets värde som skydd mot solen när det inte fanns ett moln på himlen och inte en millimeters skugga tillgå.

K. ska ha motsvarande ungefär men han föredrar shorts i stället för längre byxor, och så några T-shirts. Behöver vi mer finns det säkert att köpa på plats.

Jo, sedan har jag faktiskt packat ner en större mjuk hopvikbar bag i resväskan. Jag känner ju mig själv och vet att om finns det en mysig marknad eller något bra shoppingtillfälle så slår jag till! Då har jag så att säga reservplanen klar för hemtransporten. När vi åkte till Thailand en gång checkade vi in en stor resväska. När vi kom till Bankok hade så klart den försvunnit och vi fick tillbaka den efter tre dagar. Men då ville tullen där kolla vad som fanns i väskan. Vilka förvånade miner de visade när de öppnade resväskan och såg en liiite mindre resväska inuti den stora, ungefär som en sådan där rysk docka ni vet! Obetalbart. De undrade förstås men jag förklarade som det var, vi (läs:jag) skulle "Do a lot of shopping")!

 

Nyttan med en sarong i handbagaget 26 april 2008

Jag nämnde att jag alltid har en sarong med mig i handbagaget.    Varför?

Jo, detta fantastiska "plagg" kan användas till mycket. Jag har haft nytta av den redan på planet när det saknades filtar och det kändes lite kyligt, då var det gott att ha den över sig.

En annan gång skulle vi övernatta på ett hotell i Karachi. Det var inte världens fräschaste hotell om man säger så och det verkade som om någon redan legat i sängen när vi kom in i rummet ganska sent på natten. Ingen personal fanns att tillgå så det blev till att acceptera situationen, plocka upp sarongen och använda den som liggunderlag och dra de minimala och faktiskt rena badhanddukarna över sig i stället för sängkläderna.

Jag har också använt min sarong som filt/täcke när vi tvingades att övernatta på flygplatsen i Bankok för en del år sedan. Vi var på väg hem från en treveckorssemester i Jomtien. På flygplatsen fick vi veta att planet behövde repareras och man sköt upp avgångstiden med några timmar flera gången under eftermiddagen och natten. Då var det gott att ha sarongen på sig när man försökte stänga ute ljus och ljud för att försöka få en stunds vila.

Sedan är sarongen helt överlägsen när man är på stranden och snabbt ska göra sig "anständigt klädd" för ett besök på en lunchbar eller liknande i närheten.

Fler användningsområden är till exempel som solskydd över axlarna, sittunderlag, bra när man ska gå in i tempel när man måste täcka huvudet...

Nej, nu måste jag kolla så allt är packat och klart..

 

Antligen framme!  29 april

Vi har sovit ut efter flygresan.

Det var inga som helst problem med resan. Varre ar det med tangentbordet som jag skriver pa nu. Inte nog med att det inte finns vara bokstaver med prickar, tangenterna ar sa slitna sa man ser inte var bokstaverna ar. Varje tryck ar en chansning. 
Nu ska vi pa sight seeing, far skriva mer sen.

 

Dehli  29 april 

Hotel Florence Inn kl 9 på morgonen.

Vi har just ätit en liten frukost bestående av te, liten omelett, rostat bröd, smör och marmelad + en banan. Det fanns något mer men eftersom vi inte för tillfället var intresserade att provsmaka, nöjde vi oss med detta.

Flygresan har gått bra, planet från Köpenhamn kom iväg i en kvart försenad vilket naturligtvis påverkade ankomsttiden i Bryssel och som vanligt fick vi springa genom de olika terminalerna och hann precis, som sista passagerare gå ombord på planet till Delhi. Det var ett nytt och fint plan och Jet Airways tog oss bekvämt till vårt resmål.

När vi klarat oss igenom alla inreseformaliteter stod vår mottagande indiske man med ett plakat med vårt namn på, precis som vi hade fått besked på. Han tog oss ut till den väntande bilen och chauffören. Blog Image

Vi var vid hotellet vid 1-tiden på natten och dök nästan direkt i säng. Det är jobbigt att vara turist. 9.30 hämtade vår chaufför och vår guide oss. Dags för sightseeing i New and Old Dehli. Bilen har A/C som utlovats och är av märket Ambassador. Temperaturen utomhus steg under dagen till outhärdliga 41 grader C. Jag har ju glömt att berätta om mitt paraply som jag har med i väskan, det får fungera som parasoll och vid middagstid ser man många kvinnor som också går runt med en egen privat skugga i form av ett paraply.

Vi har sett det magnifika Red Fort, Jama Masjid, Gate of India, Indiens största moské, Mahatma Gandhi's memorial och åkt en cykelrickshaw genom smala marknadsgator mm mm. Jag lägger in mer information och lite bilder om detta senare men Internet som jag plötsligt fick att fungera uppe på rummet är lite instabilt så jag skyndar mig att skriva innan det bryts. Men så bra att jag trots allt tog med min lap top!!!

Blog Image

Plötsligt ringde en man från Scenic Journeys Pvt. Ltd. Det är de som arrangerar rundturen för oss här i Indien. Han vill kolla så att allt var bra och att vi är nöjda!!! Vilken service!! Vi kunde inte säga annat än gott om mottagandet, rundturen, guiden och chauffören!

Nu ska vi äta lite sen lunch som vi köpte från McDonald's av alla ställen! Tokiga turister som sitter och äter McDonaldmat när vi är ute och reser. Men vi behövde något i magen som motvikt till curry, koriander och annat!

Blog Image

Dags att vila lite sedan ska vi se om vi kan gå ut en sväng i kvarteret i alla fall. Verkar vara rena basargatan av första intrycket att döma.

 

På egen hand i Dehli  29 april  kl 17.48

Efter att ha blivit guidade runt hela dagen är det skönt att få gå ut på egen hand i (närområdet så klart.)  Gatorna är ganska lika varandra häromkring och vi tog med oss hotellets visitkort i fickan om ifall vi skull tappa bort oss. Så här i skymningen verkar det som affärerna har sin bästa tid. Det börjar bli något svalare, endast omkring 34 grader varmt.

Blog Image

Blog Image  Blog Image

Blog Image  Blog Image

Blog Image       Blog Image

Affärsmännen bär ut det ena stället fullproppat med varor efter det andra. Här kan man säkert köpa det mesta. Butiker som ligger intill varandra är specialiserade på ungefär samma varor, till exempel, hittar man en skräddare hittar man i regel flera alldeles intill. Är man ute efter att köpa en ljuddämpare finns det en hel gata full med olika sorters ljuddämpare. Det är ju faktiskt smart om man vill pruta eller se hela utbudet. Men nu var jag ju inte ute efter att köpa en ljuddämpare även om man kunde hoppas på att den skulle dämpa kakafonin av ljud ute på gatan. Till exempel står det baktill på alla lastbilar, stora som små, BLOW HORN! Betyder att man vill ha en signal på att någon är på väg att göra en omkörning om de nu inte redan upptäckt detta i sin backspegel!

I kväll har jag köpt en kurta till mig! Det är en sorts utanpåskjorta i tunt bomullstyg, i detta fallet skön att ha på sig i värmen. Finns även i silke, brodera med guldtrådar, hellånga, halvlånga inklusive matchande scarfes och byxor.

Jag har också köpt ett par ark med bindi, sådana där små märken som man sätter i pannan samt ett par supersöta skor till yngsta barnbarnet Malva men det ska vara en hemlis så säg inget till henne om du skulle träffa på henne.

Men nu är det strax sängdags för oss, klockan här i Delhi är strax 22.00 och efter en dag i denna hetta känner vi oss nöjda med dagen. I morgon hämtar vår chaufför oss 09.30, den vanliga tiden. Då kör vi mot Agra där vi ska se TAJ MAHAL, det stora Målet när man besöker norra Indien. Det blir så klart fler sevärdheter men det berättar jag mer om i morgon.

Blog Image

 

 

Problem med Internet  1 maj

Det var inte sa latt som man sa att det skulle vara. Internet kranglade hela tiden pa hotellet i Agra och i Jaipur fanns det overhuvudtaget inget Internet som man hade lovat.

Nu sitter jag pa ett litet smutsigt Internetcafe inte langt fran vart hotel. Men mannen har ar hjalpsam och later mig anvanda USB-porten for att lagga in texten jag skrivit och sparat. Dock, nu kommer problem nummer tva. Jag har sparat i annat format sa de kan inte oppna det har.
I morgon aterkommer jag med utforlig text om besoken bland annat pa Taj Mahal mm.

 

Vägen till Agra är lång  2 maj

Vägen till Agra från Dehli var lång, het och upplevelserik!

Vi lämnade Delhi kl. 9.30 och anlände till Agra vid 15-tiden. Klockan 16 skulle vår nya guide möta oss på hotellet. När vi kom fram till vårt hotell som hette Utkarsh Vilas höll vi på att tappa hakan! Ett superfint hotell som klippt och skuret ur Tusen och en natt. Vi som åkt bil hela dagen kände oss som något katten släpat in, ofräscha och skrynkliga, men vi blev väl mottagna och visade till vårt rum. Men här var det inte tid att sitta och njuta! Kvick dusch och omklädning till rena kläder och sedan bar det iväg igen. Nu skulle vi äntligen komma till Taj Mahal. Men mer om detta senare.

Egentligen kan man flyga mellan Delhi och Agra och då skulle det ta 30 – 45 minuter. Kingfisher är ett nytt flygbolag som öppnat linjer mellan de nordindiska städerna. Det hade varit såå mycket bekvämare men man hade missat många upplevelser på vägen. Till exempel den otroliga trafiksituationen med motorrickshaw, (ja, jag vet att jag förmodligen stavar det ordet olika varje gång, men kommer aldrig ihåg hur det ska vara, prova själv…) de heliga korna som fritt vandrar omkring i trafiken, kameler, personer som vill bli fotograferade med sina apor mot några rupier i ersättning, m-y-c-k-e-t överlastade bilar och släp, sådant som man brukar se på SPAM-bilder som skickas runt i olika mejl och som man inte tror existerar på riktigt… osv.

Vissa vägavsnitt var faktiskt betalvägar med vägspärrar, beväpnade vakter och det hela. Men allt detta skötte vår chaufför helt och hållet och vi slapp tänka på den biten. Betalvägarna var tvåfiliga men här gäller samma sak som vi hörde i Kairo, de vita linjerna i vägbanan är förmodligen ”For decoration only” och är absolut inget att bry sig om som chaufför! Vi sitter ofta med andan i halsen och då är ändå vår uniformerade chaufför lugnet själv och kör väldigt säkert. Men de andra….

På ett ställe var vägen helt avspärrad med hjälp av en sorts bärgarbil och några tegelstenar. Det visade sig att en fullastad bil med halmrester hade kapsejsat och vält över hela vägbanan. Den olycklige chauffören stod ensam och försökte ösa undan halmen och får han ingen hjälp står han väl kvar ännu för det verkade vara ett riktigt Sisyfos-arbete.

Något som är jobbigt är när man kör igenom små städer, stannar vid rödljus, och det kommer fram barn eller en ung mamma med ett spädbarn på armen och tigger eller vill sälja fullständigt ointressanta artiklar, pekar på sin mage och visar att de är hungriga. De ger sig inte och fortsätter sina vädjanden och man känner faktiskt både lättnad och skam när bilen fortsätter sin färd igen. Men vår guide vidhåller det som vi vet från andra resor, ge inte barn pengar, de får snabbt vanan att de kan tjäna lätta pengar på turister mm i stället för att gå i skolan och utbilda sig.

 

Taj Mahal 2 maj

Blog Image
 

 

Taj Mahal räknas som nummer ett på den nya listan om Världens Sju Underverk.
De övriga är Manchu Pinchu, Christus-statyn i Rio de Janeiro, Pyramiderna i Giza, Petra och Colloseum i Rom. (Det finns alltså massor kvar att se ute i världen.)

Jag skulle kunna skriva massor om Taj Mahal för vår guide här i Agra var MYCKET intresserad av arkitektur och väldigt kunnig.
 

Den här bloggen är inte tänkt att vara en faktaspäckad resehandbok, sådana finns det gott om ändå. Men jag måste ändå nämna att Taj Mahal ligger vid floden Yamuna utanför Agra i nordvästra Indien.
Taj Mahal byggdes till ära och minne av Mumtaz Mahal, älsklingshustru till Shah Jahan. De träffades när hon var 15 och han 17 och deras kärlek var mycket stark, hon följde honom vart än han for, till jakter, möten …
Hon dog vid 47 års ålder i samband med deras fjortonde barns födsel. Hennes högsta önskan var att Shahen skulle bygga ett mausoleum till hennes minne.
Nu vilar bägge i var sin kista i Taj Mahal.

Första känslan när jag kom innanför murarna var: ”Nu är jag här! Äntligen!”
Denna världsberömda och mytomspunna plats som man sett bilder på hur många gånger som helst.
Och nu står jag här tillsammans med min man efter en lång och varm resa.

Var det värt det? Ja, i allra högsta grad. Denna estetiskt genomtänkta byggnad av vit marmor, oftast med intarsia av halvädelstenar i de mest konstfulla mönster, fantastisk arkitektur med domer, torn mm är mer än väl värd resan!
Så tyckte säkert också alla  de tusentals besökarna som vandrade runt i de vackra parkerna. Men såklart är det också en riktig turistfälla precis som de övriga platserna här. Vid ingång och utgång blir man överfallen av försäljare och de är mycket envisa. De vill sälja allt möjligt krimskrams och man måste vara bestämd när man tackar nej. De ser minsta lilla glimt av intresse i den presumtive kundens ögon och sedan ger de inte upp i första taget.

Vi besökte också det Röda Fortet, Agra Fort, ett imponerande stort fort, byggt i röd sandsten. På en gräsmatta alldeles vid ingången levde en flock babianer som busade runt med varandra och ibland besökarna. Runt fortet fanns det förr i tiden vallgravar med krokodiler och sköldpaddor.

Den här dagen var en av de hetaste hittills, upp till 44 grader!! Gissa om man höll sig i skuggan.

 

Mot Jaipur 3 maj

Vår skicklige chaufför hämtade oss klockan 9 på morgonen utanför vårt hotell i Agra. Där hämtade vi också upp vår nye guide.

På vägen stanna de vi för att kika på Fathepur Sikri, ett kungligt palats, omkring 37 km väster om Agra.
Under 13-hundratalet var det en liten by vars invånare var specialister på ”stone carving”.
Akbar och hans hustru Mariam-uz-Zamani var barnlösa och de bad gudarna att de skulle få en son. Hustrun blev gravid och som tack byggde Akbar detta slott.
Staden Fathepur = Segerstaden blev för några år Indiens huvudstad. Men tyvärr övergavs den nya huvudstaden efter 50 år på grund av man saknade vatten, landskapet här är halvöken, trots att man hade byggt en konstgjort sjö alldeles intill. Nuförtiden kallar man staden ”Den övergivna staden”.

Nu känner både K. och jag att vi mer än väl fyllt vår kvot av besök på palats, tempel och fort! Dessutom är hettan påträngande och vi måste dricka vatten hela tiden för att hålla vätskenivån på normalnivå. Det är väldigt svårt att hålla reda på alla moguler, maharadjor, kungar mm. Fram på dagen är det fortfarande 44 grader!

Färden mot Jaipur fortsätter. Vi stannade för lunch på ett någorlunda fräscht ställe och K. och jag beställde Chicken Tikka, kycklingbitar marinerade i kryddad youghurt + speciella kryddor så att bitarna blir vackert rödbruna när de är grillade. Till det delade vi på en flaska Kingfisher, 65 cl av ett mycket gott inhemskt ljust öl, lager 5%. Till maten beställde jag också lite basmatiris för det gillar jag. Egentligen hade jag velat ha lite sallad men man kan inte vara säker på hur man tvättat den, har man tvättat den i deras vatten är det klippt för våra ömtåliga magar!

Det finns vanliga toaletter i anslutning till de ställen där vi äter lunch. När man går in på toaletten möts man av en leende kvinna eller man (på herrarnas). De räcker fram två – tre tunna servetter eller en toarulle och erbjuds några små rutor av den. Efter uträttat värv öppnar hon kranen åt gästen och sträcker fram ytterligare en tunn servett att torka händerna på. Sedan vill hon så klart ha betalt, 10 – 30 rupier. På vanliga övriga platser vill vi inte veta hur det ser ut.

Vanligtvis brukar vi hålla oss till vatten hela dagarna för det är förrädiskt att dricka öl i den här värmen men eftersom vår bil är luftkonditionerad funkar det ändå. Men var sin vattenflaska i bilen måste man ändå ha med sig hela tiden.

Som jag tidigare sagt är bilresan i sig en fantastisk upplevelse! Vår chaufför är bra på att svara på frågor om vad man ser längst med vägen. Nu börjar det dyka upp kameler som drar jättestora lass med trästockar och de går ofta tillsammans i långa karavaner. De vandrar fram i sakta mak, majestätiskt och med jämn taktfast rytm. Kamelerna är mycket praktiska just här för vi åker nära ett ökenområde och det har börjat blåsa upp rejält vilket gör att sanden yr runt i luften och faktiskt skymmer solen lite.

Korna är heliga i Indien och var helst de kommer är de helt fredade om så vore direkt på huvudvägarna eller mitt stan. Man ser dem ofta stående och tuggande på något för kossor smarrigt i någon skräphög och sådana är det otroligt gott om här! Man blir lite konfunderad för de flesta indier är vegetarianer och det av skäl som att de vill vara rädda om sin omgivning och om vad de äter så att deras kropp ska må bra. Men när det kommer till att hålla sin närmiljö ren gäller faktiskt inte samma principer. Kasta dina sopor precis där du står eller direkt utanför ditt schack = skjul, när det så småningom bilder en liten hög som hindrar dig från att komma in eller ut är det bara till att lätt sopa bort det några meter.

Längst med vägen såg vi här många smala höga skorstenar. Chauffören berättade att det var tegelbruk och här tillverkades massor av rött tegel. Detta sysselsätter många arbetare och de bor i förfärliga små skjul med tak av presenning, säckar eller vass.

Energin är dyrbar här. Ute på landsbygden samlar man in kospillning, formar den till runda tunna plattor av ungefär en gammal LP-skivas storlek, och torkar den på murar eller taket på shacket. När de är torra staplar men dem i fina högar ungefär som vi staplar vedhögar hemma. Dessa används sedan i eldstaden när man lagar mat. Jag bad att vi skulle stanna så att jag kunde ta en bild av dessa högar med hänvisning till att jag är en ”crazy tourist” och vill ta bilder av märkliga saker. Han förstår mig vid detta laget. Skönt med en egen chaufför, i buss med stort sällskap hade det aldrig gått.

En annan sak som man undrar över här är hur man klarar elektriciteten. Hade en svensk elektriker sett dessa ormbon med sladdar hade han sprungit sin väg!! Otroligt att det funkar överhuvudtaget. Fast vi har små korta strömavbrott emellanåt, inget allvarligt, det finns ett litet stearinljus och tändstickor på rummet på våra hotell. Bra om det skulle vara länge.

 

Ledig dag i Jaipur

Efter alla dagar med guider och uppskattad sightseeing är det superskönt att få en ledig dag helt för sig själv.
Vårt hotell här i Jaipur byggdes i slutet av 1800-talet som ett palats till en maharadja. Man ser tydligt på arkitekturen att det varit ett palats med alla vindlande gångar, prång och skuggiga platser.
Det är mycket vackert det hela och juvelen kronan är den vackra poolen som liknar en stor blomma och har två lejonhuvud som sprutar vatten.
Vårt rum är också det vackert inrett i gammal palatsstil. Personalen som sköter roomservice, städning, restaurang mm är klädda i ljusa jodpurhs och röda rockar och har turban på huvudet. De är mycket vänliga och tillmötesgående och utför alla våra önskemål direkt, naturligtvis ännu bättre när de får rupier som tack. Men så är det ju överallt.

Det här är egentligen första dagen som vi får ordentligt tillfälle att relaxa, sola och bada. Vi har nästan hela hotellet för oss själv verkar det som. Alla andra är ute på någon sightseeing.
Vi har ännu inte mött några svenskar på resan, det är mest tyskar, fransmän och italienare.
 Vi är glada att få denna fridag för hur det än är så vill man ju ha liiite färg på kroppen också. Men det gäller att pressa försiktigt när värmen ligger omkring 44 grader.
I kväll ska vi försöka ta oss till något varuhus. Mina shoppinggener skriker efter att få komma till ett riktigt varuhus och inte bara bazarer och envisa gatuförsäljare. Eventuellt tar vi en cykelrickwa eller motorrickwa dit.
K. är inte överdrivet entusiastisk men han ställer upp ändå för jag vill inte gärna ta mig ut själv.

 Gatorna här är jättesvåra att ta sig fram på till fots och trafiken otrolig och så allt detta tutande. På flera ställen är stank och avgaser helt outhärdliga. Många använder sina sjalar eller halsdukar att täcka näsa och mun med och jag tar naturligtvis fram min sarong. Och så värmen förstås som gör att det är jobbigt att gå, vi är ju inga ungdomar precis men visst, över 40 grader kan knäcka vem som helst.
På tal om trafiken så skulle svenska trafiksäkerhetsverket ha mycket att lära indierna. Det är mycket vanligt att man tar sig fram med små motorcyklar här. Bara männen måste bära hjälm, inte kvinnorna på grund av deras frisyrer och smycken. Det är mycket vanligt att se manlig förare med hela familjen, kanske fru i vacker fladdrande sari plus babyn som hon håller invirad i sjalen och sedan ett eller två barn till, på samma motorcykel.
Man hisnar, och så i denna trafik. Man ser nästan aldrig kvinnliga motorcykelförare, som bilförare aldrig!

 

Rupier och rupiers värde

Till Indien tar man naturligtvis med sig US dollar, Euro eller Brittiska pund. Bäst är US dollar. Man växlar till sig rupier på olika växlingsställen eller i hotellreceptionerna. Se till att få en del i små valörer för man måste ge tips överallt. Till exempel för att få burit upp väskorna till rummet ger man runt 50 rupier.

Det där med tips är alltid lika svårt världen över för oss som inte är så vana vid detta systemet men man måste tänka på att deras dåliga löner är baserde på att de ska få tips.

När vi är ute och reser skriver jag alltid ut ett sk "CheatSheet" från http://www.oanda.com/convert/cheatsheet

Hur enkelt som helst ställer man in vilka valutor som är aktuella, i detta fall Rupier/SEK och SEK/Rupier. Sedan skriver man ut ett litet papper som man förvarar i plånboken. Sedan är det bara att shoppa på i förvissning att allt man handlar är mycket billigt!!

För enkelhetens skull ger jag en liten hint:  (2008)

10 rupier = 1,50 SEK

50 rupier = 7,50 SEK

Vad köper man här?

Så klart mycket individuellt men jag ska tala om vad jag köpte. Två stycken vackra kuddöverdrag med indiskt motiv och som passar jättebra i vårt hem där vi sedan tidigare har många föremål från andra resor.

En stycken tredelad indisk kvinnodräkt med sk kurta (skjorta), byxor och sjal, vackert turkosgrönt tyg med diskret guldtryck, 1200 rupier.

Stora handgjorda papper i A2-format med mönster, cirka 40 - 60 rupier/st.

Dockor i traditionella dräkter 660 rupier mm mm.

Internetcafé i 30 minuter runt 30 rupier.

Uttagsautomater för VISA-kort finns i städerna.

 

Mat och dryck

Som jag tidigare sagt är de flesta indier vegetarianer. Många äter även kött från mindre djur, tex lamm, kyckling, kanin mm. Aldrig oxkött eftersom korna är heliga. När vi var i Goa blev vi glada när det stod Sirlion steak på menyn.
Det visade sig vara buffelkött som man först måste koka och sedan försöka steka för att det skulle bli mört.
Alltså, biff kan man inte tillaga i Indien.

På hotellen var det oftast buffé på kvällen men det var faktiskt lite variation på rätterna och inte samma varje kväll. Dock var huvudingredienserna de samma, mycket grönsaker som man tillagade i olika sorters röror. Ibland var de mycket kryddade ibland trodde man att de helt glömt bort kryddorna. Vanliga kryddor är curry, koriander och kummin. Nu har jag själv mycket svårt för just koriander och kummin så det kunde bli lite problem. Kikärtor var också vanligt och smakade riktigt gott.

Nu hade man också à la carte och jag som älskar kyckling och gärna äter det världen över beställde Chicken Tikka flera gånger. Till det smakar det gott med Naan/vitlöksnaan. Jag var försiktig med färsk sallad, man vet ju inte säkert vad de använt för vatten när de tvättade grönsakerna.

Middag på kvällen för två på hotellen kostade runt 600 - 700 rupier + öl.

En gång åt vi som tidigare sagts på McDonalds. 2 st Chicken McGrill 60 rupier.

Till maten dricker man med fördel det indiska ölet som är gott och friskt. 660 ml av det ljusa Kingsfisher eller Cobra som är mörkare kostar 120 rupier, cirka 18 kr.

Hela dagen igenom är det superviktigt att dricka vatten! Ingen öl på dagen i den värmen!!!

 

Sista inlägget

Nu har du nått till sista inlägget i min Indien-blogg.

Jag har skrivit denna med målgrupp oss 40-talister, vi som vill runt och se oss omkring i världen på ett någorlunda bekvämt och säkert sätt men ändå känna av ÄVENTYRET!

Vi är inte så mycket för att packa allt i en ryggsäck och vill ha någorlunda planering inför vår resa. Detta hindrar inte att vi välkomnar det oväntade.

Många tankar och intryck virvlar runt i huvudet. Det har varit en dryg veckas intensiv resa i vad som kallas "Den gyllene triangeln" i Indien.

Arrangemangen har varit mycket bra och vi har känt oss som VIP-turister med egen bil, personliga guider och flotta hotell. Men samtidigt får man än en gång känna hur bra vi har det hemma i Sverige och hur bortskämda vi är med bara en sådan sak som rent vatten i kranen.

Tack för att du följt vår resa.

Kennerth & Marie-Anne

 

Epilog: Attentat i Jaipur

Med bestörtning och avsky fick vi i tisdags höra att "förmodligen islamistiska extremister" (enl. tidningar och TV-nyheter) utfört bombattentat på flera platser i Jaipurs marknadsområden.

60 personer dödade!!   Många skadade!!!

Först går tankarna så klart till staden Jaipur, den stad där vi tillbringade tre lugna dagar efter vår hektiska rundresa i norra Indien.

De marknadsgator som vi besökte och passerade minst sex-sju gånger för endast tre dagar sedan!!
Vi kunde varit bland offren här!

När den första chocken lagt sig tänker vi så klart på de arma människor som drabbats av detta attentat! Ett par dagar tidigare strejkade försäljarna på marknadsgatan här som en protest mot det dåliga vatten som staden Jaipur försåg invånarna med. Man stängde helt sonika ner så gott som hela marknadsområdet i en gemensam protest. Dagen därpå öppnade 80% av försäljarna sina marknadsstånd igen.

Informationen kring detta attentat har varit minimal i media så vi vet fortfarande inte så mycket till bakgrunden. Vi har varit i kontakt med vår chaufför från rundresan och han är lika bestört. Detta är inte likt Indien! Vi fick själv den uppfattningen genom våra guider och vad vi själv upplevde att här i Indien verkar de olika religionerna hinduism, buddhism, islam samt de kristna religionerna kunna leva med varandra, sida vid sida, tempel intill moské intill kyrka, till och med hindu gift med muslim. I skolorna kunde en klass bestå av elever från de olika religionerna och de hade en gemensam morgonbön som alla kunde acceptera som start på dagen.
Men detta är så klart endast vad vi fick vi veta... Är det verkligen så fridfullt som man säger?

Många bilder från vår resa, klicka här!

Home   Marie-Anne     Marie-Annes släktträd     Släktbilder Marie-Annes sida     Carl Olssons släktträd  

Kennerth  Kennerths släktträd      Släktbilder Kennerths sida      Karl-Gustav Johannesson släktträd

Familjen  Familjealbum  USA Family

Billeberga     Div. foton    Skåne     Landskrona    Trädgård      Resor     Fotografering  Porslinsmålning  Keramik  Korttillverkning

Gästbok    Kontakt   Länkar  

Mina bloggar:    Pensionär, jag??      Pyssel & Pynt 

Familjen Olsson/Oltner på Facebook

Webmaster

Sidan skapad 20060808

Uppdaterad 20130501