BORNHOLM

AUGUSTI 2009

En liten sommarresa med Jan och Lohla, Lottas svärföräldrar.

Det var länge sedan vi var på Bornholm, ända sedan Frida, Emil och Linus var små. Ja, och så har jag varit där på lägerskola på 80-talet.

Därför var det jätteroligt när Jan och Lohla föreslog att vi skulle ta en tur dit. Tidigt, tidigt körde vi ner till Tomelilla och ställde bilen hos dem, därifrån tog vi buss till Ystad och den fina Bornholmsterminalen.

 Vädret var riktigt fint, en liten regnskur kom visserligen men då sökte vi oss inomhus för dagens lunch i Allinge, där vi åt Bornholms "Nationalrätt" Sol över Gudhjem. Här kommer bilder från den härliga dagen.

Bornholm är ju känt för sina rundkyrkor och naturligtvis måste vi besöka en. Vi åkte buss och bestämde oss för att ta en titt på rundkyrkan i Nyker, Nykirke heter den. Det finns 4 rundkyrkor på Bornholm och tre stycken i Danmark. Den uppfördes på 11-1200-talet och antas vara den yngsta av Bornholms rundkyrkor. Man är inte helt säker på varför de är runda, det finns olika teorier. En av dem säger att det är befästningskyrkor. Denna teori tycker jag verkar mest sannolik eftersom kyrkans murar är metertjocka och har ganska små fönster. Dessa har visst varit cirka en meter i kvadrat innan kyrkan renoverades 1959 - 60. Läs gärna mer om detta genom att klicka på länken nedan. Det får vara hur det vill med detta men det är väldigt intressant att besöka en av dem, som vi nu gjorde.

Intressant för oss är att en kyrkklockorna ursprungligen göts till Sallerups kyrka utanför Malmö. (Den största tillverkades i Lübeck.) Dopfunten importerades från Gotland.

Turistinfo Bornholm               Bornholmstrafikken

Väl tillbaka i Skåne passerade vi Världens minsta museum i Tomelilla och en cementbänk med avtryck av fyra berömda rumpor, ja egentligen bara tre och en minnesplats för Tage Danielsson. De andra tre är Hasse Alfredson, Johan Wester och Anders Jansson.

Tusen tack för en mycket trevlig utflykt!

 

Home   Marie-Anne     Marie-Annes släktträd     Släktbilder Marie-Annes sida     Carl Olssons släktträd  

Kennerth  Kennerths släktträd      Släktbilder Kennerths sida      Karl-Gustav Johannesson släktträd

Familjen  Familjealbum  USA Family

Billeberga     Div. foton    Skåne     Landskrona    Trädgård      Resor     Fotografering  Porslinsmålning  Keramik  Korttillverkning

Gästbok    Kontakt   Länkar  

Mina bloggar:    Pensionär, jag??      Pyssel & Pynt 

Familjen Olsson/Oltner på Facebook

Webmaster

Sidan skapad 20060808

Uppdaterad 20130501